Байкушева мура

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Байкушева мура

 

Високо в дебрите на Пирин планина, в местността Бъндерица ви очаква среща с величието на природата, материализирано от един гигант, който е с възрастта на Българската държава. Става въпрос за Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво у нас.

 

Гигантът се намира на 1930 метра височина вдясно от пътя за хижа "Вихрен" и на около 300 метра над хижа "Бъндерица".
Байкушевата мура е от вида черна мура (Pinus leucodermis) и е на възраст около 1300 години. Видът е ендемичен за Балканския полуостров и освен на него расте само в южноиталианската област Калабрия. У нас вирее основно в Рила и Пирин, среща се и в граничната планина Славянка. Единственото по-старо дърво в България е дъба от село Гранит, Старозагорско, чиято възраст приближава 1700 години.

 

Байкушевата мура е открита от лесовъда Костадин Байкушев през 1897 година. Той получава задача от княз Фердинанд да изследва горите на Пирин, Пелистер и Атон. Тогава тези земи все още са били под османска власт и за експедицията е било взето специално разрешение. По това време в района бушува голям пожар, а дървото оцелява като по чудо. Възрастта му е определена от Байкушев с помощта на преслеров свредел от Германия. Още тогава мурата е оградено по заповед на княза и започват грижи за неговото опазване.

 

Смята се, че бащата на Никола Вапцаров - воеводата Йонко, е дал името на дървото в чест на неговия откривател. През 1980 г. Пирин е обявен за Национален парк, а това засилва мерките за опазването на мурата. Днес за нея се грижи община Банско, както и множество природозащитни организации.

 

Хилядолетният гигант е висок 26 метра, диаметърът му е 2,48 метра, а обиколката - 7,8. Достъпът до него в последните години е улеснен от конструкция от дървени стъпала, които завършват с площадка. Стъпването по корените на дървото са забранени, тъй като човешкото въздействие от големия туристически поток е започнал да нанася вреди на мурата. Мераклиите да обгърнат ствола му с ръце обаче са много. Докосването до живо същество, което в продължение на векове е устоявало на суровите природни стихии и което е преживяло исторически епохи е необичайно усещане и зарежда със специална енергия.

 

Байкушевата мура е леснодостъпна и до нея може да се изкачите дори с кола, въпреки голямата надморска височина. Тръгнете от Банско по пътя за хижа Вихрен. След около 8 км., малко след хижа "Бъндерица"отбийте вдясно и ще видите дървото дори от пътя. Точно при него пътят има разширение, където може да оставите автомобила си. Следва кратка пътека и стъпалата към уникалният дървесен екземпляр.
В близост до Байкушевата мура има паметник на трима загинали алпинисти. Наблизо са хижите "Бъндерица" и "Вихрен". Край първата има изграден къмпинг

 

Коментар