Църква Христос Пантократор

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Църква Христос Пантократор

 

Старият град на Несебър винаги е привличал с романтиката, която неговите тесни улички и хилядолетни постройки, пренасят през времето. Част от магичния пейзаж е и средновековната църква Христос Пантократор.

 

Както е известно старата част на Несебър е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Самата църква Христос Пантократор или Вседържител е част от Археологическия резерват и Стоте национални туристически обекта.

 

Храмът е построен през XIII-XIV в. в късно византийски стил и е сред най-добре запазените от епохата на Второто българско царство не само в Несебър, но и в цялата страна.

 

По план църквата е правоъгълна с размери 15,95 Х 6,70 м, а пропорциите ѝ са подчертано издължени. Има входове от юг и запад. На изток завършва с три малки апсиди, богато профилирани отвън. Куполът се е носил от четири колони, които са били в средата на наоса. Днес обаче те не съществуват. Над притвора се издига квадратна кула-звънарница. Изкачването до нея е ставлоа от юг по тясна каменна стълба, вградена в стената между наоса и притвора.

 

Външната фасада на сградата и богатата и окраса изпъкват и привличат погледа. По цялата ѝ дължина преминава пояс от високи, двойно вдлъбнати арки. Над тях в три реда се вие характерната украса от панички и четирилистници. Над апсидите на източната част на фасадата преминава фриз от свастики, изпълнен с тухли – символ на соларния култ. 

 

Богато украсеният барабан на купола е снабден с 8 арковидни прозореца. Светлината прониква и през останалите подобни прозорци на южната и на северната фасада. Притворът е малък, с вградена под пода средновековна гробница. По вътрешността на стените са запазени само следи от оригиналните стенописи, покривали ги някога. За съжаление вътрешната украса не е така добре запазена както външният вид на храма.
Днес църквата не е функционираща и се използва като художествена галерия.

 

Индивидуалният билет за църквата Христос Пантократор е 3 лв. за възрастен и 2 лв. за дете, но Археологическият музей в Несебър предлага различни варианти за комбинирани билети, с които да посетите няколко обекта.

 

Църквата Христос Пантократор се намира в началото на Стария град на Несебър в близост до площад "Месемврия". Влизането с кола в старата част на морското градче е силно ограничена. За това пък около античните стени има няколко удобни, макар и платени паркинга. Разходката до храма, както и до другите забележителности пеш е изключително приятна, а и кратка. Тя ще ви помогне да усетите уникалната атмосфера на мястото, което е без аналог в България, а и в тази част на света.

 

Коментар