Църквата „Света Троица” в Банско

Публикувана от Божидар 27.11.2016 0 Коментар(и)

 

Църквата „Света Троица” в Банско

 

Банско не е само ски-туризъм, планина, вкусна храна, фестивали и местна култура. Банско е и град с духовна сила, и това си проличава в историята на създаването на изключителната църква „Света Троица”. Тя е храмов комплекс от трикорабна базилика, камбанария с часовникова кула и ограждаща стена. Още началото на живота на духовната обител е изпъстрено с хитри ходове на банскалии, странни съвпадения и историческите обстоятелства, които някак надминават фактите и придобиват приказни размери. Днес „Света Троица” се намира в центъра на Банско и гордо посреща всеки смирен посетител.

 

Църквата е общо дело на банскалии. Знае се, че е започната върху имот на Лазар Герман, наричан тогава Дядо Лазко, който подема инициативата. Дарителите набързо стават над 1000 души и 270 семейства, като в тайна е запазена сумата, която всеки е дарил. Усилният период на строеж е в годините 1833 - 1837. Цяло Банско се събудило, за да построи своя храм, който като мащаб надминал всяка църква строена в България през петвековното османско робство. Може би не знаете, но храмът „Света Троица” в Банско е бил най-голямата черква в България до построяването на храм-паметник „Св. Александър Невски”. Понеже не било възможно християнски храм да е по-голям от джамия, за да не бъде разрушен, на входната порта местните издълбали турския полумесец редом до християнския кръст; уж като символ на добросъседство между двете религии.

 

Виртуалната разхода в „Света Троица” в Банско, позволява да надникнем зад изградения зид, който опасва храма. Това което покорява на мига е достолепието и внушителните размери на църквата. Тя е дълга 44 метра и широка 24. Височината на свода е 20 метра, а цялата тежест на покрива лежи върху 12 колони, които символизират дванадесетте ученици на Христа. Може да се види майсторски направеният градеж от блокчета бял мрамор, червени тухлички и хоросан, които се нижат в елегантна композиция, сякаш направена от майстори везбари. В двора е и кулата камбанария, която е истински символ на българското Възраждане – построена през 1850 г., а през 1866 г. към нея е прикрепен и часовникът.

 

Банско привлича своите гости с множество забележителности и най-различни възможности за отдих през всички сезони, но посещението в църквата „Света Троица” е посещение отвъд обикновения туристически поток. Там може да се докоснете до духовния живот на града, до възрожденския български дух и творческия замах, с който са работили множество известни и неизвестни майстори строители, дърворезбари, зографи. Посетете „Света Троица” в Банско, за да попиете частица от необятния български дух и да научите още една страница от историята на България.

 

Коментар