Червената църква - Перущица

Публикувана от IskamPochivka.bg 29.07.2016 0 Коментар(и)

 

Червената църква - Перущица

 

Един от най-забележителните паметници на раннохристиянската архитектура в България е „Червената църква“ край Перущица. Всъщност храмът носи името „Света Богородица“, а популярното си название е получил от типичните римски тухли, споени с червеникав хоросан, използвани за строежа му.

 

„Червената църква“ е изградена през Ранното средновековие – в IV или най-късно до началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Това я прави една от най-старите църкви на територията на България и изобщо в Европа. Предполага се, че подобно на други християнски храмове по нашите земи, е била издигната върху древно тракийско светилище. След Вселенски събор през 324 г. , на който християнството е обявено за официална религия в Римската империя, сградата започнала да се използва като мартирий, където са съхранявани мощите на мъченици за Христовата вяра.

 

Размерите на „Червената църква“ са били внушителни - 32,77 метра дължина и 25,90 метра ширина. Планът на сградата е четириконхален и доста сложен. Храмът съдържа наос, два овални коридора - от север и от юг, вътрешно и външно преддверие, параклис, олтарна абсида и баптистерий. Централното квадратно пространство е с размери 8 х 8 метра и завършва с купол. Според археолози неговата височина вероятно е достигала 17 метра.

 

Виртуалната разходка ви дава възможност да обходите руините на „Червената църква“, които в наши дни се извисяват на 14 метра над околния терен. Днес запазена е една от арките на храма, която е напукана и това е наложило укрепването ѝ, както и отделни части от стените и купола. Ще видите и две уникални фрески - от 6-и и 12-и век, чието културно значение е оценено високо от ЮНЕСКО. Те подсказват за някогашният блясък на интериора на църквата. Друга част от стенописите и мозайките, с които е била украсен храмът, се пазят в Националния исторически музей в София и в музея в Перущица.

 

Въпреки че „Червената църква“ е разрушена през 1364 година от войските на османския пълководец Лала Шахин, той остава паметник от изключително значение не само за българската, но и за европейската история и архитектура. През 2013 година той претърпя мащабна консервация и реставрация, която гарантира съхраняването му за идните поколения.

 

До „Червената църква“ се стига по главния път за Перущица. Паметникът се намира на около два километра преди самия град, ако идвате откъм Йоаким Груево. Мястото е добре обозначено с табела, лесно достъпно е и спокойно може да се отиде с деца. От самото шосе започва пешеходна алея, дълга 700 метра, прокарана между земеделски терен и напоителен канал. Има къде да оставите автомобила си, но ако не ви се ходи пеша, можете да поемете с него по черния път, успореден на алеята. Ще се озовете пред новия посетителски център, изграден след последната реставрация на археологическия обект, където има и удобен паркинг.

 

Коментар