Паметник на Паисий Хилендарски

Публикувана от Божидар 01.03.2018 1 Коментар(и)

 

Паметник на Паисий Хилендарски

 

В последните години Банско е все по-популярно като зимен курорт. Белите писти и отличните условия за спорт и нощен живот обаче не са всичко, което може да предложи планинското градче. Всъщност Банско е стар възрожденски център по нашите земи. През 60 и 70-те години на XIX век местната общината оглавява борбата срещу гръцките църковни власти за независимост на българската църква и за развитие на просветното дело в региона.

 


В това будно селище израства и хилендарският монах Паисий. Всъщност за неговия светски живот липсва сериозна информация. Дори не е ясно дали със сигурност той е роден в Банско, но това е научната хипотеза, която има най-сериозна аргументация. Знае се, че рождената му година е 1722, светското име Пенко или Петър, а през 1745 година се замонашва в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и таксидиот. С ролята, която изиграва Паисий и неговата "История славянобългарска" за пробуждането на българския дух, обаче е наясно всеки. Трудът му е завършен през 1762 година и именно от него черпим основните данни за живота на монаха.

 

Паисий Хилендарски е един от най-почитаните дейци на българското Възраждане и като такъв той има не един паметник в България. Специално място обаче заслужава този в родния му град, тъй като той впечатлява с мащаба и начина си на изработка.

 

Паметникът представя фигурата на самият Паисий в цял ръст устремен в походка и с поглед вперен напред, сякаш в бъдещето. На негов фон от камък са изобразени страници от "История слвянобългарска" с различни сцени от нашата история. Паметникът точно претворява делото на Хилендарския монах, който с написването на книгата си в едни тъмни за българите времена, иска да им покаже, че народ, който няма минало, няма и бъдеще.

 

Паметникът на отец Паисий в Банско е издигнат през 1976 година и е дело на скулптора Стойчо Тодоров. Той се намира в самия център на града, а в непосредствена близост до него е църквата "Света Троица". Мястото не е избрано случайно. Смята се, че наблизо е била родната къща на хилендарския монах, който на 26 юни 1962 г. е канонизиран за светец от Българската православна църква. Днес на нейно място е издигнат музей-мемориал на Паисий, наречен Духовно - исторически център "Св. Паисий Хилендарски".

 

Зоната около паметника е пешеходна и е отлична за разходка. Около монумента има пейки за почивка и различни заведения. Наблизо са няколко от големите забележителности на Банско като къща-музей "Никола Вапцаров", Веляновата къща  и Постоянната иконна изложба на банската художествена школа.

 

1 Коментар(и)

Арх. Константин Антонов:
06.02.2020, 22:37:51
Отговори

Името на скулптора е Стойо Тодоров, в съавторство с арх. Константин Антонове и арх. Константин Антонов

Коментар