Паметник Трите Поколения над Перущица

Публикувана от IskamPochivka.bg 29.07.2016 0 Коментар(и)

 

Паметник „Трите поколения“ над Перущица

 

В България има множество интересни забележителности, които са потънали в забвение, понесли са щетите на времето и имат нужда от преоткриване. Един такъв паметник е мемориалният комплекс „Трите поколения“ над Перущица.

 

Монументът е открит през 1976 година по случай 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание. Архитектурният му замисъл и изпълнение са в типичния за времето на социализма стил, а идеята му е да увековечи загиналите за свободата на българия перущенци. Герои на паметника обаче са не само участниците в борбите за национално освобождение, но и тези, които се включват в Септемврийското въстание през 1923 година и преврата от 9 септември 1944 година. Последните две събития са особено почитани преди 1989 година. Тяхното вплитане в идеята на монумента, редом с Априлското въстание, е с цел да се изобразят трите поколения борци. Оттук идва и спорното значение на паметника, а по всяка вероятност и занемаряването му в последните години.

 

Трите поколения са представени в три скулптурни групи, подредени в хронологичен ред. Всяка скулптурна група е на отделна тераса, разделена със стъпала от останалите. Най-високото място на монумента представлява своеобразна кула с камбана. Някога там е имало рубинена звезда, но след рухването на комунизма тя е свалена. Срещу кулата е централният вход, откъдето стълбище води в подземен етаж. Там се намира костница с мраморен саркофаг, над който някога е висял бронзов венец. За съжаление в наши дни това пространство, а и целият паметник, са в доста неугледно състояние.

 

Комплексът е изграден на 500 метра над град Перущица - на историческия връх „Власевица“. Виртуалната разходка ви позволява да се върнете във времето, разхождайки се из мемориала, както и да се насладите на неповторимата гледка, която се разкрива към града и цялата околност. На върха е и лобното място на тримата старци парламентьори от Перущица, убити от башибозуците по време на Априлското въстание. В тяхна чест също е изграден малък паметник.

 

До мемориален комплекс „Трите поколения“ води естакада от стълби, която започва от Дановото училище и със символиката си изразява историческото възвисяване на Перущица от епохата на Възраждането до днес. Освен по стълбите, до паметника може да се изкачите и с автомобил. Пътят е оказан с табели. Имайте предвид обаче, че е доста стръмен, криволичещ и с много амортизирана настилка. Все пак разстоянието е кратко, а горе има удобно място, където да оставите колата си. Местността е приятна за разходка, има беседка за почивка, а буквално оттам започват склоновете на Родопа планина.

 

Коментар