Роженски манастир

Публикувана от IskamPochivka.bg 30.08.2016 0 Коментар(и)

 

Роженски манастир

 

Съвременна България е наследила много на брой свети места и всяко от тях носи късче от истината за сакралната история на страната ни. Роженският манастир „Свето Рождество Богородично” намира своето заслужено място в тази духовна цялост. Манастирът е най-големият в Пиринска Македония, но духовните измерения, които той носи в себе си като религиозен и културен център, са много по-съществени от чисто материалните размери на архитектурата.

 

В исторически план, сведенията за неговото създаване се губят някъде в 13 век, но със сигурност през 16 век, вече има сведения за присъствието на манастир с настоящето си име. Има данни, че манастирът е бил ставропигиален, т.е независимо от местната църковна власт, а директно подчинен на вселенския патриарх, което е били привилегия за най-значимите обители в Православието.

 

През годините, Роженският манастир е претърпял много промени, както в архитектурен и иконографски план, така и като властови междуособици, което още веднъж подчертава ключовата роля на манастира за духовния живот на вярващите. Днес, той е все така притегателен център както за миряни, така и за туристи, които охотно се потапят в атмосферата на манастира, разглеждат майсторски изрисуваните стенописи или се покланят на чудотворните икони, домакини на храма. Виртуалната разходка също може да ви вземе от предверието на манастира и да ви въведе вътре, в дворната атмосфера, която сякаш е застинала във свое собствено време.

 

Също така, днес, заради историческата си наситеност и заради името, което носи, Роженският манастир е предпочитана точка от млади семейства от цяла югозападна България, които избират да се венчаят там, или да кръстят децата си на святото място. Манастирът е леснодостъпен като по пътя за него се минава и през други туристически дестинации. Той също е част от 100-те национални туристически обекти. Мястото на което е разположен е толкова обширно и удобно, че можете да се насладите на великолепната природа и хармоничната красота около манастира.

Коментар