Рупите

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Рупите

 

Рупите са една едно от най-забележителните места в България, което привлича със своята мистика и красота. Няма човек, който да не свързва местността с личността на пророчицата Баба Ванга. Именно тя е човекът, който открива необикновената сила на това място.

 

Рупите е защитена местност и се намира на около 10 км. от град Петрич и на 2 км. от едноименното село. Разположена е по брега на река Струма в подножието на хълма Кожух планина, който е с вулканичен произход. Името му произлиза от факта, че напомня на наметнат кожух. През 1962 година част от местността Кожух е обявена за природна забележителност. Гледката от върха на възвишението е забележителна, а изкачването му е по-достъпно от западната страна. Ако решите да го покорите, имайте предвид, че маршрутът е със сериозна трудност.

 

Районът е доста известен с горещите си минерални извори, които имат лечебни свойства. Те достигат температура от 74°C и са с дебит до 35 литра в секунда. Образували са се от вулканичната дейност на Кожух планина във времената, когато възвишението е било част от активен вулкан.

 

По думите на Ванга Рупите и Кожух планина крият големи тайни от далечното минало и са силен енергиен източник.  "Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна" - това са точните думи на пророчицата. И наистина тук човек усеща необикновенно душевно спокойствие и чувство на смирение.
Не случайно всяка година хиляди посетители се стичат в Рупите, за да отдадат почит към Ванга и за да потърсят уединение в храма "Света Петка Българска". Строителството на църквата е наченато през 1992 година по инициатива именно на петричката пророчица, след като самата Света Петка ѝ се присънва с това порачение.  Храмът е построен с лични средства на Ванга, както и с дарения. Завършен е две години след началото на строителството и впечатлява със стенописите си. Техен автор големия художник и близък на Ванга Светлин Русев, който изписва храма безвъзмездно. Стенописите обаче са твърде реалистични и не следват каноните на Православната църква. Това предизвиква смут в Светия Синод, но в крайна сметка църквата е освентена от Неврокопския митрополит Натанаил на 14 октомвти 1994 г.

 

Около църквата е изграден цял манастирски комплекс, който е окончателно завършен през 2009 г. В последните години е оформен и голям парк със зони за отдих. Едно от последните допълнения към комплекса е мемориалният Кръст, вграден в скалата срещу храма през 2009 г. Той е направен по заръка на Пророчицата, в памет на загиналите от вулкана Кожух.

 

Самата Ванга започва да идва в местността още през 50-те години на миналия век, за да търси уединение. Тогава мястото е див пущинак, но се твърди, че й е подсказано свише. През 1970 г. измолва от Строителни войски да ѝ построят малка къщичка, в която трайно се заселва през 80-те.  

 

През 2011 г. е скромният ѝ дом е отворен за посетители. Интериорът е останал непокътнат след смъртта на Ванга и къщата е запазила автентичната си атмосфера.  Наблизо се намира горбът на Ванга. Нейното първоначално желание е било тя да бъде погребана в двора на къщата ѝ, но в крайна сметка е положена непосредствено до църквата, изградена от нея. През 2011 г. до храма е изграден и паметник  на Ванга в цял ръст.

 

Климатът в местността Рупите е силно повлиян от Средиземноморието и благодарение на това тук се срещат множество животински и растителни видове, които не са характерни за други части от България. Тук например живее считаната за рядък вид котешка змия. През Рупите минава Via Aristotelis - един от двата основни миграционни пътя на птиците през територията на България. В района се наблюдават видове като голям маслинов присмехулник, белочела сврачка и черночелата сврачка. По време на миграция и зимуване тук идва и световно застрашеният малък корморан.

 

Край местността Рупите има къмпинг, а наблизо е забележителният античният град Хераклея Синтика, който просъществува между IV в. пр. Хр. и VI в. сл. Хр. 

 

До Рупите може да стигнете с автомобил. Пътувайки от Сандански за Кулата завийте надясно на отбивката за Петрич. След като преминете моста над река Струма, свийте вляво, откъдето еднокилометров асфалтов път ще ви отведе до целта. Пътят е добре оказан с табели и трудно може да се изгубите. На място има обособен широк паркинг, където да оставите автомобила си. 

 

Ако идвате с автобуса за град Петрич, трябва да слезете при отклонението, а краткото разстояние може да изминете пеш. С влак се пътува до гара Генерал Тодоров. Пресича се река Струма по двата моста, по които минава ж.п. линията за Петрич и не след дълго се стига до Рупите.
Самата местност е отлично място за разходка и отдих за хора от всички поколения.

 

Коментар