Велянова къща

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Велянова къща

 

Редом с безкрайните ски писти, традиционните механи и красивите гледки към Пирин планина, Банско предлага възможността да се потопите в историята на България. Градът е бил един от основните двигатели на Възраждането в този край на нашите земи и паметниците от това време тук са много.

 

Един от най-забележителните паметници на културата в Банско е Веляновата къща. Тя е една от най-добрите примери за така наречената банска укрепена къща и като архитектура, и като интериор.

 

Зданието е изградено през XVIII век и представлява модерна за времето си двуетажна сграда, изградена от камък и дърво, с вътрешни и външни бойници, железни решетки на прозорците и с приземие, което включва изба и две свързани помежду си скривалища. Този тип къщи са били разпространени по време на смутните времена в османската империя, хогато разбойнически банди често нападали богатите домове на банските търговци.

 

Веляновата къща е построена от търговеца на памук Иван Хаджирадонов, който обаче фалира и я продава на местната община. През 1835 година в Банско пристига Велян Огнев - един от известните художници на Дебърската школа, за да работи по изографисването на църквата "Света Троица". Тук той се жени за сестрата на Неофит Рилски – София Бенина, а бившата къщата Иван Хаджирадонов му е дадена като част от хонорара за работата.

 

Именно Велян Огнев реставрира, преустройва и изографисва къщата, за да придобие тя актуалния си вид и да приеме неговото име.

 

Жилищният етаж е с отворен чардак откъм централната фасада, която е ориентирана на юг. В източната част зад чардака са разположени ветробранно преддверие (боария), стая с огнище, свързана със складово помещение и стръмна неподвижна стълба към неизползваемото подпокривно пространство. Велян Огнев построява нови помещения на север - в приземието стая за ратаите, а на етажа Синята стая и санитарен възел. В южната част на къщата е укрепеното ядро. Именно с него е свързано скривалището от приземния етаж. Тази връзка се осъществява от зидана стълба в предверието.

 

Най-забележителното във Велновата къща са нейните стенописи и декорации от дърворезба, дело лично на майстор Велян Огнев.  Те контрастират със строгата архитектурата на сградата. На централната фасада има пана с растителни композиции, барокови елементи, клонки и птици. В ниските части на стените има пана, а над тях фризове с богати орнаменти и пейзажи със сцени от бита. Този вид вертикална композиция силно напомня на църковната украса. В сцените Велян Огнев изобразява заливи, крепости, църкви, сгради, растителност. Уникална е така наречената Синя стая, където могат да се видят пейзажи от Венеция и Истанбул. Резбованата розетка на тавана на чардака и капителите на колоните му също впечатляват с ненадминатата си изработка.

 

Веляновата къща се намира е обявена за паметник на културата с национално значение през 1967 г., а 10 години по-късно е отворена и за посещение.

 

Веляновата къща се намира на ул. „Велян Огнев“ №5. Това е типична тясна банска уличка, чиято атмосфера ще допълни усещането за преход назад във времето. Наблизо са редица други големи забележителности като къща-музей "Никола Вапцаров", църквата "Света Троица", паметникът на Паисий и Постоянната иконна изложба на банската художествена школа.

 

Входът за Веляновата къща е 3 лв. за възрастни и 1 лв. за учащи, а музеят работи през от вторник до събота между 9:00 и 17:30 часа с обедна почивка от 13 до 14 часа.

 

Коментар