Деветашка пещера

Публикувана от IskamPochivka.bg 31.08.2016 0 Коментар(и)

 

Деветашка пещера

 

Какви ли не истории в миналото, та и в нашето съвремие е преживяла Деветашката пещера, за да се превърне в една от най-желаните дестинации, свързани с пещерния туризъм в България. Днес, тя стои горда и величествена, изпълнена с недостъпни за нас тайни от миналото, но и със своята внушителна осанка, която е дом на течаща река, сталактити и сталагмити, богато животинско царство на безгръбначни животни, птици, бозайници и разнообразието от прилепи, с които пещерата се прочу и по света заради небезизвестната холивудска продукция „Непобедимите 2”.

 

Деветашката пещера се намира на 7 км от град Летница, на 15 км североизточно от Ловеч, съвсем близо до село Деветаки. Тя се намира на източния бряг на река Осъм. Височината при входа й е 60 метра, а дължината достига до 2.4 км. Само 200 метра след входа на пещерата, тя се разклонява на две. Виртуалната разходка, която предлагаме е само намек за внушителните размери и огромната мощ, която пещерата излъчва. Чрез нея, можете да навлезете в ‘личното пространство’ на пещерата и да се приготвите за това, което ви очаква, когато я посетите.

 

Легендите с пещерата са свързани с присъствието на немски войници, които през есента на 1944 г. решили да взривят боеприпасите, които складирали вътре, и само случайната намеса на местен овчар предотвратила взривяването на един от най-впечатляващите природни обекти в България. Явно военните обичат да се възползват от природните дадености и през 1950 я превръщат в склад за горива. Това става докато пещерата се проучва археологически. Научните данни показват, че в пещерата е имало живот още по времето на неандарталците. Вътре в нея е открита и най-старата свастика, която за индоевропейските народи още от древността е била свързана със слънчевия цикъл и кръговрата на живота.

 

Деветашката пещера е изключително лесно достъпна, като до нея се стига по пътека дълга около километър. Тя започваща малко след отбивката по пътя от гр. Ловеч – гр. Левски, за село Деветаки в източна посока. За да усетите цялата мощ и древност на пещерата, противоречивото присъствие на военни и други недобросъвестници през годините, посетете я и се преклонете пред силата и могъществото – като призив за запазването на пещерата.

Коментар