Връх Шипка

Публикувана от IskamPochivka.bg 06.09.2016 0 Коментар(и)

 

Връх Шипка - Паметникът на свободата

 

 

Малко места в България тежат в своето величие както връх Шипка и споменаването на Паметникът на свободата. История, дух и памет се срещат в едно, за да възвеличаят героизма на един конкретен миг от българската история. Затова думите за Шипка никога не са достатъчни – който не вярва, нека сам изкачи каменното стълбище, което ще го отведе до архитектурния монумент разположен на върха.

Чисто географски, Шипка е връх в Стара планина (1326 метра). Намира се на запад от Шипченския проход, като през годините името на върха също претърпява известни промени. Днес там се намира Паметникът на свободата като част от националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, който представлява уникално съчетание на историческите места и монументалната архитектура с красивия планински пейзаж и природните забележителности. Виртуалната разходка също може да ви изведе до върха, за да предусетите атмосферата на Шипка в цялото й величие и директно да ви отведе на места, на които са се водили битките и които са част от историческата памет.

Самият Паметник на свободата в своята архитектурна форма е завършен и тържествено открит от цар Борис Трети през 1934 г. Той е живо свидетелство за волята на българския народ, чрез общи усилия, да превърне един от най-славните мигове в новата си история в завет за поколенията. Всяка година на територията на целия парк-музей се разиграва възстановка на събитията случили се през август и септември на 1877 г., а на 3 март, навръх националния празник, хиляди хора се събират, за да почетат паметта на загиналите и да отбележат победата довела до свободата на България. Посещението се е превърнало в традиция и вече е част от културно-историческото наследство на страната.

Днес връх Шипка е част от Стоте национални туристически обекта. Като туристическа дестинация, той е лесно достъпен чрез удобен автобусен транспорт от градовете Казанлък и Габрово, които са съответно на 28 и 22 км от мястото. До монумента се стига лесно с автомобил. Целият парк-музей е отворен за посещения в своето работно време и е подходящ за семейни или индивидуални посещения, за организирани по-големи групи туристи, които да се запознаят с комплекса и да научат повече за славната и героична история, което мястото носи.

Посещението на Шипка е повече дълг и не е нужна причина!

 

 

Коментар