Пещера Проходна „Очите на Бога“

Публикувана от IskamPochivka.bg 31.08.2016 0 Коментар(и)

 

Пещера Проходна „Очите на Бога“

 

Пещера Проходна „Очите на Бога“ е сред най-известните и завладяващи пещери в България. Нейната красота, величественост и мистика, несъмнено остават в съзнанието на всеки посетител, който е имал възможността да я посети на място. Това с което пещерата придобива своята слава са натурално образувалите се 2 дупки в средата ѝ, които са почти еднакви по форма и големина, и наподобяват очи. Те са дали името „ Очите на Бога”. Тъй като ‘очите’ са разположени почти идеално в центъра на пещерата, тя е натурално осветена целодневно.

 

Пещерата се намира на 2 км от село Карлуково, община Луковит. Тя е част от карствовия комплекс в региона. Карстовите скали предразполагат към образуването на пещери, ували, понори, карстови извори и други природни форми, които впечатляват със своята красота и привличат посетители, учени и туристи – всеки воден от своя личен усет и интерес. Пещерата е дълга 365 метра, а височината пред входовете й е гигантските 56 метра.

 

Виртуалната разходка в пещерата позволява на всеки, да види и предусети, това, което го очаква когато стъпи на място пред красивите и могъщи природни форми. Именно затова „Очите на Бога” е обявена за природна забележителност през 1962 г. Това по някакъв начин я предпазва от възможните вреди, които недоброжелатели на природата могат да причинят. През годините, освен туристически обект, пещерата е притегателно място за екстремен туризъм и бънджи скокове. Тя е била домакин на редица български и чуждестранни филмови продукции – като сред най-известните са култовите „Време разделно” , „Сирна неделя”, „Херкулес” и т.н.

 

Достигането до пещерата е сравнително лесно. Тя се намира по пътя София – Плевен, като при село Румянцево се завива при табелата за Карлуково. Продължава се по главния път в посока Луковит и около 2 км след излизане от селото, се вижда черният път, който отвежда директно до входа на пещерата. Посетете я и превърнете това посещение в лично преживяване, което няма да забравите – красотата и величието на „Очите на Бога” го позволяват.

Коментар