Базилика "Света София" - Несебър

Публикувана от IskamPochivka.bg 23.10.2016 0 Коментар(и)

 

Базилика "Света София" - Несебър

 

Обичат да наричат Стария Несебър, енциклопедия на църковната архитектура. На неговата територия са открити повече от 40 църкви, които са датирани от V до XIX век. Днес там се намира една от най-старите и най-внушителни от тях, базиликата „Света София” – позната още като „Старата Митрополия”. В наши дни, запазеното от базиликата е притегателен център за много посетители, които искат да се докоснат до първите свидетелства за християнската религия и култура в България.

 

Църквата „Света София” се намира на центъра на Стария Несебър и е един от символите на прекрасния морски град. Тя е запазена из основи като дължината и достига 25-26 метра, а широчината е 22 метра. Тя се води недействащ паметник на културата и е частично реставрирана, за да могат посетителите спокойно да се наслаждават на запазената архитектура.

 

Виртуалната разходка, може да ви въведе в запазената архитектура на зданието. Става дума за трикорабна базилика, която е била виртуозно украсена с арки и колонада, и с разноцветни мозайки на пода. Страничните кораби са разделени от главния чрез виртуозно изградени каменни правоъгълни стълбове, свързани помежду си от тухлени арки. Централният кораб завършва с абсида, при която ясно се различава синтрон (място на което е стояло духовенството). Над самата абсида има три аркирани прозореца, а покривът за съжаление не запазен. Вдясно от абсидата, като наследство от поколенията е останал вграден през VI в. мраморен блок с библейски цитат „И нека викът ми достигне до тебе”.

 

Базиликата „Света София” в Несебър е църква, която заслужава да се види. Тя е лесно достъпна в центъра на Стария Несебър. Макар че днес е паметник на културата, хората трябва да знаят, че всеки храм, всяка църква е свещена територия и независимо дали е цяла или е паднала под силата на времето, тя отразява в себе си извечния човешки опит да постигне връзка с Бога. Когато се разхождате в Стария град на Несебър, няма как да я подминете.

 

Коментар