Бегликташ - Тракийско светилище

Публикувана от IskamPochivka.bg 23.10.2016 0 Коментар(и)

 

Бегликташ - Тракийско светилище

 

В България има места, които съчетават в себе си уникалната взаимовръзка между природа и култура, и въпреки това, никой не знае предназначението им, нито защо са там, нито кой ги е построил. Такова мистично място, идващо от древността е Бегликташ. Разбира се, археолозите и учените, които имат мнение по въпроса, биха възразили относно мистиката на мястото. Те изследват площта, върху която Беглик Таш е разположен, и достигат до извод, че това е тракийски култов комплекс с прилежащите към него съоръжения и представлява светилище отразяващо в пълния смисъл древната религия за Богиня Майка и Богът Слънце.

 

Бегликташ се намира край Приморско, на територията на Маслен нос, в най-високата му част от 128 м. надм. височина. Култовото съоръжение обхваща площ от 6 дка и за нетренираното око представлява истински каменен лабиринт, който изумява със своите размери, форми и как естествено се е вписал в околната среда. В същността си Бегликташ е мегалитно светилище, като археологическите разкопки и намерените материали, показват наличие на живот още в XIII в.пр. Хр. Също така данните от намерените артефакти говорят за активно използване на мястото до IV в. след Христа.

 

Виртуалната разходка може да подскаже внушителната страна на Бегликташ на всеки, който иска предварително да се запознае с особеностите на място и след това да го посети. Разходката показва челата на двата намерени от археолозите жертвени камъка, местата на култовите огнища, изсичанията в скалите, които също са имали своите ритуални цели. Можете да видите оформените от човешка ръка скални елементи, които са се превърнали в свещени символи и знаци. Също така, менхирите и долмена на „свещената пещера”, както и астрономическия часовник.

 

Когато сте на почивка в Созопол, Приморско, Китен и другите курорти в тази част на страната, знайте, че се намирате в близост до уникален скален комплекс, завладяващ със своята мистичност, красота и внушителност. Беглик Таш е отворен за посещения от 2003-а г. За територията на светилището, някога част от резиденция на Тодор Живков, се разказват легенди, как нестинари са танцували там чак до средата на 20 век. На място има поставени табелки за ориентация, защото наистина е трудно, сам човек да навлезе в символиката на това сакрално пространство. Посетете Бегликташ и се уверете сами в неговата внушителна осанка и мистична атмосфера.

 

Коментар