Крепост Цепина

Публикувана от IskamPochivka.bg 20.09.2016 0 Коментар(и)

 

Крепост Цепина

 

Крепост Цепина – великолепна, знаменита и чутовна. С тези думи, крепостта се появява в средновековните хроники още през 12 век. Днес на високия и конусовиден връх Цепина (1136 m) се намират само останките от величието, с което крепостта някога се е славила. Мястото е едно от малкото останали архитектурни и материални свидетелства за живота на българите от Първото и Второто българско царство. Така, Цепина се превръща в изключително културно-историческо наследство за България:  археологически останки от различни епохи, следи от минали животи, история и легенди.

 

Крепост Цепина е разположена в източната част на Чепинската котловина в Пазарджишка област, на 7 км от село Дорково. Тя е достъпна единствено от юг, а живописният връх, в своята помпозна и величествена осанка, отдалеч привлича окото на всеки посетител в района. Археологическите разкопки в местността показват, че външните крепостни стени са обхващали площ от 25 дка, а в най-високата част е бил построен средновековния замък. На територията на крепостта са открити и проучени останки от църкви, сгради, дълбоки водохранилища и са намерили много артефакти, които свидетелстват за богат материален живот както по време на съществуването на крепостта, така и от по-стари, древни времена.

 

Виртуалната разходка на върха в крепостта Цепина, там където се е намирал средновековният замък на Алексий Слав, прави сухата статистика от археологическите разкопки и туристическите справки да оживее пред очите ви и да предусетите, това което ви очаква на място като посетители.  Разгледайте останките от многостранната цитадела, водохранилищата, предполагаемите жилищни сгради и осмоъгълната кула. Използвайте въображението си, за да си представите, как е изглеждал един деспотски замък на български аристократ от мистичното и мрачно средновековие.

 

Крепост Цепина е страхотен избор за туристически обект, който да посетите. До него може да се стигне по различни начини. Село Дорково, откъдето може да се заходи към крепостта, е на 15 км от Велинград и е лесно достъпно с кола. Изключително живописна възможност за посещение на Цепина е да се възползвате от уникалната теснолинейка по маршрута Септември-Добринище, за да преживеете едно незабравимо пътуване. Теснолинейката спира на възстановената гара Цепина, откъдето има маркирана пътека, която директно ви отвежда към крепостта. Там вече, приятната разходка, настроението и гордостта от историческото наследство по българските земи е във ваши ръце. Наблизо е и Плиоценски парк Дорково, чието посещение също не е за изпускане!

 

Коментар