Плиоценски парк Дорково

Публикувана от IskamPochivka.bg 20.09.2016 0 Коментар(и)

 

Плиоценски парк Дорково

 

В земите на община Ракитово се намира „Плиоценски парк” Дорково. Общината рекламира това уникално по рода си за България музейно изложение, с думите: „Новият бисер на алтернативния туризъм в Родопите”. И наистина, плиоценският парк се явява алтернатива на всеки друг музей, който може да се види у нас. Отделно от това, той е разположен в много красива местност, а самото село Дорково е заобиколено от живописни родопски гори и масиви, които могат да превърнат всяко посещение на региона в незабравимо изживяване. Същинска покана да се върнете 5 милиона години назад в историята на нашата планета Земя.

 

Само за информация, плиоцен означава геоложка епоха, започнала преди малко повече от 5 милиона години и завършила 3 милиона години по-късно. „Плиоценски парк” Дорково е изграден благодарение на откритото палеонтологическо находище в местността Илин кладенец, който е само на 400 м от селото. През 70-те години на XX в., когато геолози обхождали региона в търсене на полезни изкопаеми, се натъкнали на „уникално и изключително масово струпване на костен материал” неоткрито дотогава в целия свят. Съвсем естествено след дълги години изследвания и страхотни научни открития, се раджа идеята за създаването на музей, който да приюти реконструираните скелети, но и да се превърне в дом на откритията от едно главозамайващо далечно минало.

 

Чрез виртуалната разходка всеки може да надникне в музея и да види какво се крие зад виртуозната цилиндрична архитектура на музея. В центъра на експозицията акцентът пада върху скулптурата на овернски мастодонт (познат на широката публика и като мамут), истинският предшественик на съвременните слонове. До скулптурата са разположени още кости на най-различни праистоирически животни, фосили, възстановки на природни пейзажи с животни и още изненади за почитаемите гости.

 

До музея се стига лесно по асфалтов път, особено ако сте на почивка във Велинград или Цигов чарк. В близост до музея се намират и забележителните останки на крепост Цепина, която също можете да включите във вашата разходка. Все пак не очаквайте да видите цялата праистория скрита в една музейна експедиция, това е просто покана да посетите плиоценския парк, да обогатите знанията си относно древността по нашите земи или просто като част от вашата незабравима почивка в този красив, и мистичен кът на България.

 

Коментар