Блато Аркутино

Публикувана от IskamPochivka.bg 23.10.2016 0 Коментар(и)

 

Блато Аркутино

 

Всяка природна забележителност притежава своите уникални характеристики: като флора и фауна, като местоположение, като природни дадености, които я правят своеобразен феномен в човешкото съзнание. В този смисъл, блато Аркутино или Мечешкото блато – известно е и по двата начина – е още едно диво кътче на България, което заслужава специално внимание и може да се причисли към природните чудеса в страната.

 

Блато Аркутино е блато лагуна с принадлежаща му лонгозна гора и е част от природния резерват „Ропотамо”. То се намира само на 2.5 км на север от самата река Ропотамо. Обявено за резерват още през 1940 г., а през 1971 г., благодарение на Рамсарската конвенция получава статут на местообитание с международно значение и средище на водолюбиви птици. Блато Аркутино е сравнително малко и плитко, с тинесто дъно и сладка вода. Дълго е 250 м и широко 150 м.

 

Виртуалната разходка в блато Аркутино, може да ви осигури 360 градусов поглед върху природния пейзаж и впечатляващата картина и цветове, които ви очакват на място. Удивителните масиви от тръстика и широколистен папур, както и блатна площ, която е дом на блатно кокиче, водна леща, бяла и жълта водна роза, ежова главица и много други впечатляващи растения. Фауната също е богата на редки видове птици: като чапла, бухал, ням лебед и е основна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика.

 

Още от древността хората са се страхували от блатата и дори от славянската митология сме наследили суеверието, че блатата се обитават от зли духове наречени блатници. Днес науката обяснява тези суеверия с природата на блатото и уникалния хабитат, който се образува около всяко място, което притежава такива характеристики. Затова, блато Аркутино е шанс за всеки българин, да се запознае с уникалната флора и фауна на мястото, от впечатляващата блатна шир, която се разкрива пред очите му и на мястото на суеверията да се настани чувството за красота и благоговение пред природата.

 

Блатото е достъпно за посетители и туристи откъм Созопол, и откъм Приморско. На самото блато има изградени съоръжения, които позволяват достъп навътре в блатната шир. Близостта на Мечешкото блато до морето, позволява да планирате посещения и на други природни или културни забележителности в района, или да отидете директно на красивия и известен плаж Аркутино.

 

Коментар