Боянската църква

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Боянската църква

 

Боянската църква "Св. Никола и Св. Панталеймон" е един от най-забележителните паметници на Българската средновековна култура. Благодарение на изключителните си стенописи през 1979 година храмът е включен в списъка на световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. Боянската църква попада и сред 100-те национални туристически обекта на България.

 

Още с влизането в двора на храма ще усетите, че това е едно от онези места, от които извира българския дух. Места, които ни карат да се гордеем с Родината и произхода си.

 

В момента църквата не е действаща. Такава тя е била до 1954 година. От 2003 година е филиал на Националния исторически музей и посреща гости всеки ден между 9:00 и 17:30 през зимата и 09:30 и 18:00 часа през лятото.

 

Боянската църква се отнася се към типа двуетажни църкви-гробници. Долният ѝ етаж е предназначен за крипта, докато горният е семеен параклис. Предполага се, че през Средновековието е била част от извънградската резиденция на местния феодал.

 

В градежа ѝ се отличават няколко строителни етапа. През Х – ХІ в. е изградена малка кръстокуполна църква. През ХІІ в. тя е обновена. През ХІІІ в. към западната фасада на старата църква е пристроен притвор, а над него – малък параклис.  Това разширяване се свързва със севастократор Калоян, който по това време управлява Средецка област. Именно тогава храмът придобива основният облик, който виждаме и днес. Третият строителен етап е от средата на ХІХ в.  - времето на Българското възраждане, когато е достроено двуетажното преддверие.

 

Интересен факт е, че след Освобождението местното население на Бояна е искало да събори църквата, за да построи нова, по-голяма. Светинята обаче е спасена от втората съпруга на Фердинанд - царица Елеонора, която преодставя друг терен за нов храм. По това време започва да се оформя и красивият парк отколо Боянската цъкрва. Самата царица Елеонора пък е погребана до южната страна на сградата.

 

Уникалните стенописи на Боянската църква са от няколко периода - XI-XII в.,  ХІІІ в., XIV в., XVI-XVII в. и XIX в. В притвора се намират може би най-популярните стенописи в храма - портретите на дарителите – севастократор Калоян и жена му Десислава, на българския цар Константин Тих Асен и царица Ирина, както и първото известно изображение на покровителя на България Св. Иван Рилски. Изображенията се характеризират с ярка индивидуалност и психологизъм, което ги отличава и ги превръща в новаторски за времето си. Фреските на Боянския майстор са свързвани с традициите на Търновската живописна школа се смятат за близки на Палеологовия ренесанс и предшественици на Европейския Ренесанс.

 

През годините на няколко пъти Боянският храм е търпял  реставрации. Последната, която му дава днешният облик е от 2006 година.

 

Боянската църква е леснодостъпна за всеки, който иска да се докосне до висотите на българската средновековна култура. Тя се намира в софийския квартал Бояна на улица „Боянско езеро“ №3. Пред църквата има удобен паркинг за автомобили.  Може да дойдете и с автобус №64, като слезете на спирка „Боянското ханче“ или с автобус №107, като слезете на спирка '' Боянска църква''. Вековният паметник на културата е удобен за посещение през всички сезони и за хора от всички възтасти. Входът за самата църква е платен, но достапът до красивия парк е свободен.

Коментар