Дивотински манастир

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Дивотински манастир

 

Дивотинският манастир "Света Троица" е едно от онези кътчета на България, които смайват с неочаквана красота. Места, които са пред очите ни, а често пропускаме. Светата обител се намира в северните склонове на Люлин планина и реално е по-близо до град Банкя, отколкото до пернишкото село Дивотино и само на 25 километра от центъра на столицата София.

 

Манастирът е основан е през 1046 година - точно 100 години след кончината на покровителя на България Св. Иван Рилски. Това го прави един от най-старите действащи манастири в района. През 1382 година София пада под Османска власт, а манастирът е разрушен. По-късно е възстановен, но подобно на повечето български манастири, често е посрещал трудни времена. Следа в историята му са оставили и кърджалийските набези. Както голяма част от манастирите по нашите зем и Дивотинският е поддържал килийно училище през Възраждането. В него убежище при визитите си в района е получавал Васил Левски, а чест негов гост по време на управлението си е бил цар Фердинанд. За това местните го наричат Царски манастир.

 

Сегашният си вид манстирът и църквата приемат през 1902 година. Храмът е в Атонски стил - еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан. В нея се съхранява смятаната за чудотворна икона на "Св. Богородица". Понастоящем светата обител е много добре поддържана, с малък, но изключително красив и спретнат двор.

 

Мястото, на което манастирът се намира е много красиво и спокойно. Той е обграден от гористите северни склонове на Люлин планина. Най-удобно се достига от град Банкя. Малко преди квартал Михайлово за манастира се отбива вдясно. След около километър следва отклонение в ляво. Пътят оттам е тесен и живописен, на места не е в отлично състояние, но споконо може да бъде взет с лек автомобил. Протежението му е около два километра и предлага опция и за приятна разходка пеша. Преди самия манастир има обособено място за паркинг. Манастирът е мъжки, а в него не се предлагат нощувки или храна. 

Коментар