Камбаните

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Камбаните

 

В покрайнините на София се намира един уникален паметник с оригинален замисъл и интересна история, който често остава встрани от маршрутите на гостите и жителите на столицата. Става въпрос за монумент Камбаните или както е официалното му име - "Международен парк на децата от света".

 

Камбаните се намират в землището на село Бистрица, в непосредствена близост до квартал Младост и Бизнес парк София, а от него се открива красива гледка към Витоша.

 

Монументът, който е един от най-ярките образци от архитектурното течение брутализъм в София е открит през 1979 година. Негов идеолог е Людмила Живкова, а създаването му е във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” - фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО. Първоначалната идея е инициативата да бъде еднократна. Положителният международен отзвук от нея продължават живота ѝ и тя започва да се организира на всеки три години. Това превръща "Камбаните" публична фасада за външната политика на тогавашното управление.

 

Строителството на паметника продължава 30 денонощия, а основният архитектурен акцент на пада върху четирите вертикални пилона и спираловидна композиция от две полусфери, където са разположени част от камбаните. Всеки от пилоните е висок 37 метра. Те са ориентирани към четирите посоки на света, а в горния им край е оформена пространствена сфера, представляваща света. В нея спираловидно са разположени седем камбани, символ на седемте световни континента. Общото тегло на тези камбани са 12 тона, като най-голямата е с тегло 3650 кг. Освен като символ, те са предназначени като акомпаниращи инструменти при концертни изпълнения на основните музикални камбани - 18 на брой, монтирани в основата на пилоните. В долната част на български и английски език е изписано мотото на форума - „Единство, творчество, красота” и е изписано на български и английски език, а по средата на двата надписа има релеф с лика на Людмила Живкова.
Виртуалната разходка в монумент Камбаните ви дава възможност да обиколите основния монумент, както и да огледате всеки един от 186-те по-малки бетонни постамента около него. Върху тях са закачени камбани от различни държави, повечето от които в годините са изпратили деца за участие в асамблеята. При откриването на комплекса през 1979 година камбаните са били 68, а днес те са точно 107. Бългатската камбана тежи 1300 кг, към честванията по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава, провели се през 80-те години на миналия век.

 

Пространството около паметника е оформено в парк с обща площ 380 декара.

 

До Камбаните с кола се стига сравнително лесно, а мястото е достъпно и удобно за разходка и с малки деца. За съжаление оказателни табели за монумента липсват. Ако идвате по Околовръстното шосе на София от посока Симеоново, отбивката се пада веднага след светофара за кино "Арена". Ако пътувате от другата посока, както аз, най-удобното място да се завъртите е на обръщалото преди кръговото на кв. Малинова долина, тъй като на светофарът левият завой е забранен. След отбивката следвате табелата за вилно селище "Бел вали". След достигане до неговият паркинг ще видите отбивка вдясно. Тя води до паркинга пред комплекс Камбаните. Другият вариант е да оставите колата на паркинга, който е веднага след разклона за комплекс "София Вилидж" и да се изкачите до монумента пеша през тръгващата от него паркова алея. За съжаление в близост до паметника няма спирки на градския транспорт.

 

Коментар