Крепост Овеч

Публикувана от IskamPochivka.bg 24.10.2016 0 Коментар(и)

 

Крепост Овеч

 

Крепостта Овеч е още една завладяваща крепост със славна история в богатата каменна корона на България. Сменила не едно име и не едно управление през вековете, днес тя стои гордо със своите останки от славните времена на живота, който е кипял в нея. Чисто географски, Крепостта Овеч се намира на изток от гр. Провадия и е включена като част от културната програма на историческия музей в Провадия. Затова към крепостта има осигурен гид, който разказва историите свързани с миналото на крепостта, но и с нейното настояще.

 

В историческите хроники, крепостта е била наричана: Проват от византийците, Овеч от българите, и Таш Хисар от турците. Археолозите установяват живот в крепостта от III в. сл. Хр. до началото на VII в. и след това от Х до ХVII в. Културите, които са заселили и са укрепили тази природна даденост са били траки, римляни, византийци, българи и турци. Крепостта се свързва и с управлението на българския цар Ивайло в края на ХIII в. и с походите на Амедей VI Савойски (1366 г.) и Владислав Варненчик ( 1444 г.) срещу османските поробители.

 

Виртуалната разходка в крепостта Овеч осигурява предварителен достъп на всеки любопитен поглед при входа откъм северната порта, който се явява главен за твърдината; останките от главната църква и големия кладенец – наричан още говорящ. В самата крепост може да видите и други археологически останки, артефакти и съоръжения, като: рицарския затвор, калугерските дупки, кулата с прилежащата и дяволска пътечка, и много други неща, които гидът може да обясни на място. Източният вход, който е запазен в оригиналния си вариант е удобен за посетители със собствен превоз.

 

Както вече споменахме, крепостта Овеч е социализирана, с лесен и целогодишен достъп; с осигурен екскурзовод от музея в Провадия, информационни материали и сувенири. Крепостта се намира на изток от гр. Провадия и на 53 км от Варна. София е на 410 км. Посетителите на тази културно-историческа забележителност могат да се чувстват добре дошли както на крепостта, така и в близкия град Провадия, за да научат повече за този край на България.

 

Коментар