Крепостна стена и южна порта в Хисаря

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Крепостна стена и южна порта в Хисаря

 

Крепостната стена на античния Диоклецианополис и най-вече южната порта са най-разпознаваемият символ на града. Фортификационната система, която днес виждаме е изградена в края на III и началото на IV в., след като тогавашното селище претърпява опостушителни набези от готските племена. Възстановителните дейности се осъществяват по времето на император Диоклециан, чието име получава градът. Селището е билотрето по големина след Филипополис и (Пловдив) и Августа Траяна (Стара Загора) в провинция Тракия и е било важен административен  и балнеологичен център, изграден по всички правила на римското градоустройство – с прави улици, мраморни бани, статуи, красиви дворци и вили. За това е имало нужда и от респектираща защита.

 

Крепостната стена е дълга 2327 м. И обгражда площ от 300 декара. На места в оригинал достига височина от 10,50 метра, иначе заедно с парапета и зъберите е била висока 12 метра. Това е една от най-добре запазените крепости от епохата на късната античност не само у нас, но и в Европа. Изградена е със смесена зидария с пояси от четири реда тухли. Крепостната стена има формата на неправилен четириъгълник, а по протежението й са разположени 44 кули. От всички тях най-много впечатляват югоизточната ъглова ветрилообразна кула и североизточната ъглова кула, която има формата на осмоъгълник, но е с кръгла основа. През първата половина на V в. Защитата на града от север е подсилена с втора стена, така наречената протейхизма. Крепостната стена е имала общо четири порти, през които се е осъществявал  достъпът до града. Те са били изградени на всяка една от четирите страни на фортификационната система. Северната и източната са разрушени почти до основи, но запандната и южната могат да се видят и сега. Особено добре запазена и популярна е южната порта, която носи названието „Камилите“. Нарича се така, защото до началото на XX в. Е била разделена и е приличала на две застинали една срещу друга едногърби камили.

 

Това е била главната порта на античния Диоклецианополис. От тук е започвал главният път за Филипополис. В оригинал портата е била висока около 20 метра. На това място през 1882 г. Иван Вазов е написал знаменитото си стихотворение „Отечество любезно, как хубаво си ти!” Другата запазена порта – западната е запазена в отигиналния с вид и в наши дни.

 

Районът около цялата крепостна стена на Хисаря е удобен за разкодка, тъй като около нея е изградена вело и пешеходна алея с множество пейки и места за почивка. Зеленината изобилства и дърветата правят приятна сянка в топлите дни. В непосредствена близост до Южната порта се намира парк „Момина сълза“, където се намират редица други древни останки. Това прави мястото идеално за съчетание на културен туризъм с почивка.

 

Хисаря и нейните впечатляващи културно-исторически паметници се намират сами на 42 километра от Пловдив и на по-малко от 180 километра от столицата София.

 

Коментар