Местност Копитото

Публикувана от IskamPochivka.bg 09.11.2016 0 Коментар(и)

 

Местност Копитото

 

Когато днес, човек се разхожда из София и внезапно погледът му попадне върху високата кула, която се издига насред Витоша планина, то значи гледа към местността Копитото. Кръстена така заради особената форма на върха, върху който се разполага, тя се намира на височина от 1350 м. През годините, тези местност е образувала цял комплекс, който обслужва туристическия поток. Това не е случайно, тъй като Копитото разкрива пред себе си уникални природни дадености, свързани с красотата на планината, свежият и чист планински въздух, и уникалната гледка, която се разкрива към София.

 

Възможно е днешното поколение, което открива по свой начин забележителностите на България, да не познава напълно историята на Копитото и с изненада да открие, че очарователната и красива местност пази много спомени от втората половина на XX век. Там днес се намира и телевизионната кула Копитото, която обслужва цялата Софийска област, там е и свидетелството за първия лифт в България наречен Княжевския лифт – построен през далечната 1962 г. Освен това, хората разказват за годините, в които очарователното Копито е било истински хит и привличало хората като магнит. Там са снимани филми, музикални клипове и музикални програми; хората са се срещали, общували, разговаряли, творейки културната история на местността.

 

Виртуалната разходка на Копитото може да загатне за красивата и очарователна природа, която се разкрива пред всеки посетител. Тя е поглед в съвременна перспектива и начин да разберете защо местността привлича и днес своите посетители, като открива чудесна възможност за отдих и планински туризъм. Уникалната и внушителна гледка към София и околностите са само част от изживяването, което човек може да изпита, когато се качи там на място. Внушителната кула, останките от лифта, главозамайващата гледка към София – ще привлекат всеки любител на силни усещания сред природната среда на България.

 

До Копитото може да се стигне по два начина: чрез организирано пътуване с частен превоз или пеша. И двата начина са удобни, а вторият начин позволява посещение като част от туристически маршрут или еднодневно изкачване и слизане. Самото изкачване до Копитото вече е гаранция за невероятни природни гледки, естествена красота на планината, прекрасни гори, водни поточета, богата горска флора и фауна. Копитото е един от начините човек да открие София не само като икономически център на България, но и да я погледне като място, което позволява отдих и красиви часове сред природата.

 

Коментар