Музей на открито Малтепе

Публикувана от Божидар 02.03.2018 0 Коментар(и)

 

Музей на открито Малтепе

 

На двайсетина километра североизточно от Пловдив, край село Маноле се намира могилата Малтепе - един от най-интересните археологически паметници в в цяла България. Уникалността на обекта идва от факта, че това е най-голямата надгробна могила у нас. Диаметърът й е 90 метра, а височината - 22 метра. Всъщност Малтепе е  част от голям тракийски могилен некропол от периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл.Хр, свързан с историята на античния Филипопол. Могилата представлява комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк ІІ. По това време той е съюзник на римската власт. 

 

През 2003 г. са извършени геофизични проучвания на терена от специалисти от Регионален археологически музей Пловдив и Националния археологически институт при БАН София. Тогава е проучена по-малката по размер могила, представляваща крематориум, в който са изгаряни членовете на царската фамилия, чиито останки са погребани в могилата Малтепе. Редовните архелогически проучвания на терена на могилата започват  през  2016 г.  и  продължават да  се водят от специалисти на Регионален архелогически музей Пловдив.

 

Проучването, консервацията, реставрацията и експонирането на гробните съоръжения има за цел да представи рекострукция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на одрисите и Филипопол в периода І в.пр.Хр. – ІІІ в.сл.Хр.

 

 За да се превърне могилата Малтепе в атрактивна дестинация за туристи, през 2015 г. местните общински власти стартират проект „Музей на открито Малтепе“, благодарение на който до съществуващата  могила в село Маноле е построен модерен културно-информационен център. В него може да видите постоянна експозиция от находките, намерени по време на археологическите разкопки на терен.

 

Освен това културно-информационният център е дом на разнообразие от занаятчийски работилници, тематични изложби, възстановки и мероприятия. Те имат за цел да запознаят младите посетители с културно-историческото наследство на региона и страната. За тази задача центърът разполага професионална пещ за изпичане на глина, грънчарско колело, глиномес, стан за тъкане, работни маси за учебна археология. В „работилницата за деца и възрастни“, малки и големи могат да придобият умения в различни видове занаяти традиционни за древните обитатели на нашите земи – грънчарство, керамика и тъкачество. Два пъти в годината, посетители и местни жители стават участници във възстановки на древни тракийски ритуали.

 

Културно-информационен център Малтепе разполага и с три зали, подходящи за културни прояви, делови срещи, обучения, конфиренции и семинари.

 

До могилата и центърът може да се стигне както с автомобил, така и с велосипед и дори пеша от село Маноле. Ако идвате от Пловдив трябва да свиете вдясно преди да стигнете до центъра на селото. Преди да стигнете до археологическия обект ще пресечете влаковата линия. „Музей на открито Малтепе“ е интересен и подходящ за посещение на хора от всякакви възрасти. Той е леснодостъпен, а пред културно-информационният център има паркинг. Работното време е от 10 до 18 часа, а почивният ден е понеделник.

 

Коментар