Нос Калиакра

Публикувана от IskamPochivka.bg 24.10.2016 0 Коментар(и)

 

Нос Калиакра

 

Нос Калиакра – живописен, завладяващ, легендарен. Красотата на нос Калиакра може да се опише с думи от богатия български език, но те не могат да достигнат до истинското преживяване, което ви очаква когато го посетите на място. Разположен в най-източната част на Добруджанското плато, дълъг и тесен, внушителният нос Калиакра сякаш се врязва в черноморската шир като могъщ кораб.

 

В близост до нос Калиакра са селата Българево и Свети Никола, Каварна е на 12 км, а морската столица Варна е на 70 км в южна посока. Той е вдаден на 2 км навътре в морето и сякаш наподобява умален модел на полуостров. Днес, Калиакра е природен и археологически резерват, което му отрежда специално място на картата на България, катко като природна забележителност, така и като обект с изключителна културно-историческа стойност.

 

Виртуалната разходка, както и думите, с които нос Калиакра може да се опише, само загатват за истинското преживяване, което очаква всеки посетител. И все пак като прелюдия към завладяващата красота на Калиакра, виртуалната разходка осигурява достъп до съвременната възстановка на портата и до самата крепостна стена; до самия връх на носа, където е параклисът „Свети Никола”, със своя кръст и арка. Виртуалната разходка издава и виртуозната гледка, която се разкрива навред от всяка точка на носа.

 

Чисто исторически, нос Калиакра е бил дом на много култури през вековете. Археологическите останки и историческите сведения показват поселение от 4 в. пр. Хр. от тракийското племе тиризи, откъдето идва първото име Тиризис. През вековете нос Калиакра винаги е бил привлекателно място за живот и крепост на най-различни народи. Освен многобройните исторически сведения, свидетелства за възходи и падения на знатни исторически фигури, мястото крие и завладяващи легенди. Една от тях е за 40-те девойки завързали косите си една за друга и хвърлили се в морето, за да избягнат злощастната османска съдба. Друга легенда разказва за свети Никола, който бягал от турците и под неговите крака, за да успее да избяга, Бог създал нос Калиакра. Двете легенди са отразени символично на територията на носа.

 

До нос Калиакра се достига лесно с кола, а неговата културно-историческа ценност и природните му дадености, могат да направят всяко посещение, истинска наслада за сетивата.

 

Коментар