Палеонтологичен музей в Асеновград

Публикувана от Божидар 02.03.2018 0 Коментар(и)

 

Палеонтологичен музей в Асеновград

 

Един от най-интересните музеи в страната се намира в Асеновград. Става въпрос за Палеонтологичния музей в града. Създаден е през 1990 г. като филиал на Националния природонаучен музей при БАН. Изграден е на основата на палеонтологичната сбирка, събирана в продължение на десетилетия преди това от дългогодишния учител по биология в асеновградската гимназия Димитър Ковачев и негови ученици. По своя обем това е най-голямата в колекция от неогенски гръбначни животни, основно копитни бозайници в Бългрия.

 

Научната колекция от бозайници към 2013 г. наброява над 25 000 образци от повече от 40 вида. Сред тях особено ценни са откритите и възстановени вкаменени скелети на древни хиени, саблезъби котки, мечки, примати, носорози, жирафи и различни копитни видове предшественици на съвремените коне. Тук е изложен и единствения познат фрагмент от череп на новоописания вид Калиманция булгарика.

Първият етаж представя еволюцията на хоботните бозайници. Тук ще видите и най-атрактивния от всички експонати на музея - монтираният макет на скелет на древния дейнотериум - едно от най-големите същества живели по нашите земи. Дейнотериумът е огромно хоботно животно, което е обитавало блатистите райони преди 8 млн. години, тежало е повече от 12 тона. Българският екземпляр се смята за уникален, тъй като съдържа най-голям брой кости от едно животно. Скелетът е бил изкопан в находището в местността „Кунлу дере“  край село Езерово през 1967 г. от Димитър Ковачев. Трябва да се уточни, че оригиналът е изложен в Палеонтологическия музей на Софийския университет. 

 

Интересен е и макета на скелета на динофелис - вид евразийска древна котка. Подобен експонат няма в никой друг музей по света. Заради огромната му стойност, оригиналният скелет се пази в Националния природонаучен музей.

 

На втория етаж пък централно мяст заема скелета на хипотериума, който представлява древен кон. Експозицията тук разкрива в 30 витрини от така наречената хипарионова фауна - фосили от различни безграбначни, както и грабначни животни от района на Родопите.

 

Палеонтологичният музей в Асеновград е изключително интересно място и заслужава да бъде разгледано от хора от всякакви възрасти. Работното му време от вторник до петък е от 9 до 17 часа, а в събота - от 9 до 16. Цената на входа е 2 лв. за възрастни и 1,50 за ученици, студенти, инвалиди  и пенсионери. Сградата се намира се на улица 212 в кв. Бадема, но имайте предвид, че ако идвате с автомобил, навигацията няма да ви заведе на точното място. Най-добре е да оставите колата си на удобно място и да се изкачите до музея, който се намира на естествен хълм, пеша. Ходенето в никакъв случай не е много.

Коментар