Регионален Природонаучен музей в Пловдив

Публикувана от Божидар 02.03.2018 0 Коментар(и)

 

Регионален Природонаучен музей в Пловдив

 

Регионалният Природонаучен музей е най-големият музеи в Пловдив и със сигурност един от най-впечатляващите не само в града, но и в целия регион.

 

Първата научно и художествено подредена експозиция тук, посветена на българската флора, фауна и геология е открита на 8 май 1960 година. В нея са застъпени разделите "Еволюция на организмите и неживата природа", "Растения", "Безгръбначни животни" и "Гръбначни животни – риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници". В периода 1970 - 1971 г. се изграждат научните фондове към музея. Техните раздели са  Геология, Ботаника, Зоология на безгръбначните животни и зоология на Гръбначните животни. През 1974 г. се открива раздел „Минерали от Родопския масив“ и реконстроита се и се преоформя експозицията в зала „Геология“, „Наши ядливи и отровни гъби“, „Защитени природни обекти и растения в Пловдивски край“. Ново е и художествено оформление в зала „Ботаника“, изграждена е централна витрина в зала „Безгръбначни животни“ с нови екзотични миди, охлюви, корали, гъби и други експонати.

 

Отново през 1974 г. е изграден и "Сладководен аквариум" на площ от 100кв.м площ. Тук в 44 аквариума са показани над 32 вида декоративни риби и екзотични растения. От 1988 до 1993 година се извършва цялостно подобрение на съществуващата експозиция, със засилен екологичен елемент във всички зали, обогатяване с нови материали, витрини, ново художествено оформление на витрините в съществуващите зали.

 

През 2006 година музеят приема името Регионален Природонаучен музей. Сериозната работа през годините го превръщат във втория по големина и богатство музей в страната. Той се гордее с модерна и съвременно оформена експозиция, със засилена природозащитна идея.
Музеят има и изключително богата библиотека, чието развитие започва още от 1952 г. През годините тя се попълва с почти всички томове на акад. Иван Буреш, акад. Иван Костов, акад. Стефан Петков и някои други учени, посветили научната дейност върху българската природа. От 1967 г. музеят разполага с отделно помещение за библиотека, което позволи библиотечният фонд да бъде разпределен по отдели – Геология, Ботаника, Зоология, природни списания и други. В колекцията със строго специализирана с природонаучен характер литература преобладават книги на руски език, български, немски, английски и други езици. Днес библиотеката при музея притежава 7740 тома книги.

 

През 2015 г. в Регионален Природонаучен музей град Пловдив беше изграден Дигиталниен планетариум. Той е модел на американската компания Еванс енд Съдърланд, световен лидер в областта. Планетариумът разполога с купол 8 метра в диаметър, специален прожектор тип ''рибешко око'', който позволява прожектирането върху целия купол едновременно. Компютърната програма симулира разходки до различни обекти, събия и явления, които се случват във Вселената, като най-голямото предимство е, че работи в реално време. Залата разполага с 50 седящи места.

 

Регионален Природонаучен музей Пловдив е изключително интересно място за хора от всички възрасти и е особено любопитен за деца. Намира се в центъра на град Пловдив, което прави паркирането малко трудно, но за сметка на това достъпът с обществен транспорт е добре осигурен.
Цените на билетите започват от 3 лв., а работното време през седмицата е от 08:30 до 17 часа. През почивните дни вратите отварят в 9.

Коментар