Римска гробница в Хисаря

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Римска гробница в Хисаря

 

Римската гробница е един от най-забележителните паметници от древността в град Хисаря. Намира се на около 300 метра в югозападна посока от археологическия резерват. От минералния извор "Момина сълза" започва пешеходна алея, която достига до самата гробница в естествения парк „Славеев дол”.

 

В Хисаря са намерени общо пет късно антични гробници, но най-голямата и интересна сред тях е именно тази. Известна е още като гробница № 3.

 

Датирана е от IV в. и е запазена в своя автентичен вид. Състои от стълбищен коридор и гробна камера. Камерата е изписана със стенописи, а подът е оформен с пъстроцветна мозайка. Това е единствената римска гробница с подова мозайка, открита у нас и това я прави уникална по своето значение.

 

Гробната камера представлява правоъгълно помещение с размери 4,29 на 2,78 м и има цилиндричен свод. В стените симетрично са изградени шест ниши с ритуално предназначение. От двете му страни на красивия под са иззидани две гробни легла.

 

Материалите, впечатляващите стенописите и мозайка, както и използваните строителни техники говорят, че Хисарската гробница е била предназначена за семейството на знатен член на римското общество.

 

Гробницата е леснодостъпна и е подходяща за посещение от туристи от всички възрасти. Работното време през лятото е от 9 до 13 и от 14 до 17.30 часа. През зимата обектът отваря врати в 9.30 и приключва работа в 16 часа. Почивните дни са понеделник и вторник, но може да бъде отворена дори през тях, след предварителна заявка в Археологически музей.  Освен самата гробница и цялата местност впечатлява с красотата си и гледката към Средна гора.

 

Хисаря се намира на 42 километра от Пловдив и на по-малко от 180 километра от София и благодарение на своите природни дадености, минерални води и културни забележителности е една от най-впечатляващите детинации в България.

 

Коментар