Римски казарми в Хисаря

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Римски казарми в Хисаря

 

Диоклецианополис е бил едно от най-важните селища в римската провинция Тракия. Статут на град му дава император Диоклециан през 293 г., а то получава негвото име. По-значимост Диоклецианополис е отстъпвал само на Филипополис (Пловдив) и Августа Траяна (Стара Загора). Като важен административен и балнеологичен център той е изграден по всички правила на римското градоустройство. Имал е прави улици, украсени с красиви статуи, мраморни бани, красиви дворци и вили за аристокрацията. Част от най-забележителните сгради от древността са част от културно-историческото наследство на Хисаря и в наши дни.

 

Римските казарми също са сред най-интересните сгради от римската епоха. Те са разположени от двете страни на южната крепостна стена по цялото й протежение, както и по част от източната стена. Казармите са построени през втората половина на IV в. В тях се е помещавал гарнизонът на града, съставляващ постоянен контингент от около 600 души. В наши дни са експонирани и могат да се видят казармените постройки западно от южната крепостна порта.

Витруалната разходка на античния Диоклецианополис и Археологическия музей в Хисаря ще ви покажат колко богати и впечатляващо е наследството на този град, но истинската емоция и преживяване ще може да усетите само на живо. Всички забележителности са експонирани, намират се в самия град, в непосредствена близост до центъра и са достъпни за туристи от всички възрасти. Самата Хисаря отстои на 42 километра от Пловдив и на по-малко от 180 километра от София. Достъпна е както през Автомагистрала Тракия през Пловдив, така и по Подбалканския път.

Коментар