Римски терми в Хисаря

Публикувана от Божидар 01.03.2018 0 Коментар(и)

 

Римски терми в Хисаря

 

Римските терми са най-значителният от многобройните археологически паметници, разкрити и проучени в Хисаря. До този момент са ни известни четири сгради от комплекса, но със сигурност те са били повече.

 

Диоклецианополис, както е древното име на град Хисаря, е възникнал като пътна станция между Ескус и Филипополис (Пловдив), а впоследтвие се е развил във важен административен център в този район на Римската империя. По площ градът е отстъпвал само на Филипополис (Пловдив) и Августа Траяна (Стара Загора), а минералните извори са му изградили името на един от най-важните балнеологични центрове още от древността. Римляните са познавали лечебната сила на минералните води и са се възползвали от нея.

 

Разкритите римски терми се намират в парк "Момина сълза", непосредствено до минералния извор. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Забележителното тук е, че на места са запазени почти до покрив. Целият комплекс обхваща 3000 кв. м. площ. Изграждането им е стартирало в средата на II век., като тогава е изградено и светилището на нимфите (така нареченият нимфеум), почитани като божества на изворната и лековитата вода.

 

Термите в Диоклецианополис са изградени от необработвани камъни и редове тухли на равни разстояния - смесена зидария. Представляват сложни хидротехнически съоръжения с подово отопление (хипокауст) и басейни. Принципът на използването на топлата вода за отопление се крие в специалните глинени тръби, които са  отвеждали топлата вода под мраморните плочи на пода. Нагоре между двойните стени пък се насочвала топлата пара. В специални помещения са се извършвали лечебни процедури след къпането – масажи и намазване с благовонни масла. Самите бани са имали богата вътрешна украса с мраморни облицовки, колони и статуи, с многоцветни мозайки и фонтани.

 

В момента целият обект е консервиран, а части от него са реставрирани и достъпни за посещение. Термите се намират в парк "Момина сълза", в самия център на град Хисаря и са изключително подходящо място да съчетаете Вашия отдих с потапяне в миналото. Разходката тук не коства никакво усилие и е подходяща за хора от всички възрасти.

 

Римските терми работят с посетители между 9:30 и 13 часа, и между 14 и 18 часа. Входът е на цена 2 лв. за възрастни и 1 лв. за учащи. Предлага се и беседа с екскурзовод.

 

Самият град Хисаря се намира на 42 километра от Пловдив и на по-малко от 180 км. от София, което заедно с невероятната природа и богатото културно наследство, го правят в изключителна дестинация за всеки тип туризъм.

Коментар