Стобски пирамиди

Публикувана от IskamPochivka.bg 30.08.2016 0 Коментар(и)

 

Стобски пирамиди

 

Стобските пирамиди са уникален природен феномен, чиято красота и великолепие се вписват в богатата откъм природни забележителности карта на България. Пирамидалната форма, с нейната мистична геометрия, още от древни времена е привличала човешкото съзнание, а когато такова явление съществува в естествен вид в природата, може би говори за нещо повече от това, което виждат очите.

 

В географски план, Стобските пирамиди се намират над село Стоб в западния дял на Рила планина. Височината на скалните образувания варира между 7 и 12 метра, а ширината на природния комплекс е около 40 метра. Те са в разновидни остри форми, като преобладаващи са пирамидалните и конусовидните. Образувани са като естествен резултат на геоложки процеси следствие на ледниците, които някога са покривали Рила планина. Тяхната форма постоянно бива видоизменяна от ветровете и ерозията. И въпреки това благодарение на тях и на топлината и студът, едни пирамиди умират, но други се раждат.

 

Културният пласт също не е отминал пирамидите, за тях също се разказват легенди, а различните скални композиции носят различни имена като Кулите, Чуките, Братята. Известна е легендата за Сватовете, които забулили девойка от село Стоб за женене, но по пътя към тяхното село, вятър разкрил лицето й, кумът бил пленен от нейната прелест и понечил да я целуне. Ужасени от последствията, които щели да станат, всички се вкаменили.

 

Достигането и разходката до вдъхновяващата гледка са възможни заради изградената екопътека, която е с обща дължина около 1100 метра. Тя започва от края на село Стоб, а по пътя се намира църквата „Св. Прокопий“, която също чака да разкриете нейната стара история. Колкото повече човек се изкачва, толкова повече пред погледа му се разкрива красотата на мястото, пейзажът и спиращата дъха гледка. Чрез виртуалната разходка, можете да предусетите атмосферата на мястото и да разгледате панорамната картина, която мястото предлага.

 

Стобските пирамиди са се превърнали в популярна туристическа дестинация по отношение на скалните пирамидални форми, които все пак не са толкова често срещано явление. Когато достигнете края на екопътеката пред вас ще се разкрие 360 градусова гледка, от която краката треперят, а очите се пълнят. В България има много забележителности, които човек би искал да види отново и отново. Стобските пирамиди са точно такова място.

Коментар