Тракийска гробница Кухата могила

Публикувана от IskamPochivka.bg 24.10.2016 0 Коментар(и)

 

Тракийска гробница Кухата могила

 

България е толкова богата в своето древно културно-историческото наследство, че ако човек иска да обхване всичко, трябва да действа по план. Тракийската гробница наречена Кухата могила, несъмнено, трябва да се превърне в част от този план, защото е уникална по-своята характеристика. Кухата могила се намира в землището на морския курорт Поморие, но дотук свършват географските характеристики на обекта. Почти всичко около него е мистерия.

 

Виртуалната разходка директно ви въвежда в тази мистерия, която задължително трябва да усетите на място. Дори да нямате подготовката на археолог или историк, на територията на тази тракийска гробница, трябва да подходите като човек с усет за древността и тайната. Виртуалната разходката започва още извън гробницата, където има две трапецовидни стаи с все още неизвестно предназначение. После се продължава към коридор с дължина 22 метра. След като преминете този сякаш тунел машина на времето, се озовавате в камера 11 метра в диаметър, с куха колона в средата, чийто размери също са внушителни – 3 метра в диаметър. Оттук и името на гробницата – Кухата колона.

 

До ден днешен, учените, които са ангажирани с изследванията на мистерията на този древен археологически обект, имат различни предположения за строежа на самата гробница, за нишите в самата постройка, за колоната вътре и за предназначението й. Гробницата е датирана в времето от II-IV в. сл. Хр. и се предполага, че е мавзолей (хероон) за почитание и че в нея са се извършвали култови ритуали, и излизания. Този археологически обект представлява уникално свидетелство за късната тракийска традиция, съчетана с архитектурните и строителни техники на римската империя.

 

До гробницата се достига лесно от гр. Поморие. Има указателни табели, които улесняват гости и посетители, които идват за първи път. През летния сезон, до края на септември, Кухата могила е отворена за посетители от 10 до 18 часа, а пред другите сезони, достъпът се осигурява с предварителна заявка. Когато сте избрали да почивате на морето и сте близо до град Поморие, посетете гробницата, за да обогатите почивката си с познание за културно-историческото наследство на България.

 

Коментар