Устието на река Ропотамо

Публикувана от IskamPochivka.bg 09.11.2016 1 Коментар(и)

 

Устието на река Ропотамо

 

Добре е човек да познава не само културата и историята на страната си, но и да научи повече за природните забележителности, с които съжителства като съвременник. Така ще се научи по-добре да цени, както наследената България, така и нейните природни дадености. В този смисъл, устието на река Ропотамо е още една чисто и недокоснато кътче от чудесата в природната карта на България. Всеки българин може да го опознае като част от неговата почивка в Созопол, Приморско, или друг южен черноморски курорт.

 

Устието на река Ропотамо се смята за едно от най-красивите и дивни черноморски кътчета в България. То крие в себе си не само богата флора и фауна, красива и дивна природа, но и легенди от стари времена. Чисто географски, устието е мястото където сладките води на реката се вливат в солените морски води, а река Ропотамо, за да стигне до басейна на Черно море, започва своето пътешествие от Странджа планина.

 

Виртуалната разходка може да ви покаже самото устие в последните 50 метра, които ясно показват вливането на реката и уникалната среда, в която процесът се осъществява. Тя се създава от сливането на сладката със солената вода. Иначе, по самото корито на р. Ропотамо, има още много забележителности, които могат да привлекат вниманието на всеки посетител. Освен лонгозните гори към резерват Ропотамо, в близост се намира и скалното образование Лъвската глава, което също крие легенда от стари времена, свързана с таен кладенец, в който Вълчан войвода криел златото от ограбваните от него турски кораби.

 

Устието на река Ропотамо е достъпно като част от туристическа разходка с моторна лодка, която може да разкрие на посетителите всички забележителности по пътя на реката. Другият възможен подход е откъм близкия плаж „Устието на Ропотамо”, който също е уникален по своята същност – недокоснат и дивен, истинско райско кътче непристъпно за туристическо нашествие. До него се достига пеш по ясен маршрут или директно по море, затова често там могат да се видят акостирали яхти от близките Созопол и Приморско.

 

1 Коментар(и)

Zara:
03.05.2018, 00:31:18
Отговори

vidqx neshto tolkova krasivo i privlekatelno,blagodarq,che davate vazmojnost da se vidqt mesta,koito edva li mojem da posetim pone ne vsichkite a BALGARIQ e tolkova krasiva!

Коментар